REFERENTIES - Ultimo Software Solutions

"Denk niet in beperkingen, focus op de mogelijkheden"

Yuri werkt vanaf mei 2016 als Software Tester bij Ultimo Software Solutions.

Februari 2017 - “Als mensen tegenwoordig aan mij vragen wat voor soort werk ik doe, dan vind ik het leuk om hier meer over te vertellen. En als ik het woord leuk gebruik, dan betekent dit dat ik het enorm naar mijn zin heb!”

Utopie
Yuri werkt vanaf mei 2016 vier dagen per week als gecertificeerd Software Tester bij Ultimo Software Solutions in Nunspeet. Voordat Yuri bij ITvitae terechtkwam voor zijn opleiding heeft hij een ingewikkelde tijd achter de rug. In 2003 rondt Yuri zijn MBO 4 IT-opleiding af, maar het lukte hem vervolgens niet om een passende baan te vinden. “Eerlijk gezegd had ik de hoop opgegeven dat ik ooit werk zou vinden binnen de ICT. Sterker nog, na een aantal tijdelijke banen als magazijnmedewerker, werkte ik op een gegeven moment helemaal niet meer en zat ik lange tijd behoorlijk in de put.” Yuri krijgt hulp van RIBW in Zwolle. In 2013 wordt de diagnose autisme in combinatie met ADHD bij hem vastgesteld en wordt hem duidelijk welke invloed dit kan hebben op zijn functioneren en welzijn. De diagnose schept duidelijkheid, maar komt bij Yuri ook hard aan. Zijn passie voor de computer is onverminderd groot, maar een carrière in de ICT lijkt Yuri een utopie.

De moeder van Yuri vindt op internet in 2015 informatie over de ICT-Leertrajecten naar Werk van ITvitae uit Amersfoort en wijst hem hierop. ICT-talenten met autisme en hoogbegaafden kunnen zich bij ITvitae bekwamen in diverse ICT-richtingen met het doel een passende baan te vinden. Yuri grijpt deze mogelijkheid met beide handen en financiert het traject gedeeltelijk met zijn eigen spaargeld.

Vervolgstap
In september 2015 start Yuri met het traject Software Tester bij ITvitae en gaat gemotiveerd aan de slag. Yuri doorloopt het traject met succes en slaagt zeer overtuigend voor zijn examens Software Development, Software Testen Praktijk en TMap Next. Vervolgstap is om samen met ITvitae een passende werkervaringsplaats te vinden. Yuri: “Op internet zag ik de vacature van Ultimo Software Solutions in Nunspeet. Dit bedrijf sprak me direct aan. Niet alleen vanwege de software producten die zij ontwikkelen, maar ook de onderlinge informele sfeer sprongen er voor mij uit.”

Yuri werkt inmiddels in een multidisciplinair ontwikkelteam bestaande uit drie developers, twee software testers en een product owner in een sfeervolle kantoorruimte in Nunspeet. Ultimo ontwikkelt software solutions voor het doelmatig beheer van bedrijfsmiddelen en processen voor facility, maintenance, IT service, fleet en infra asset management. Door de agile ontwikkelmethodiek werkt het team nauw samen. Voor Yuri was dit best een uitdaging.

Aanspreekpunt
Gerwin van Niersen is leidinggevende bij Ultimo van de vakgroep waar Yuri werkt. Van Niersen: “Yuri loopt bij Ultimo niet met een stempel rondt. Wel houden we rekening met bepaalde zaken waar hij moeite mee kan hebben. Voor Yuri is het belangrijk om nieuwe werkzaamheden eenduidig af te spreken en deze goed af te bakenen. Binnen het team is zijn collega Gerben Zwiers het directe aanspreekpunt voor Yuri. Gerben verstaat het vak als geen ander en kan Yuri inhoudelijk advies geven. Dit is een gouden formule.”

Vanuit ITvitae worden Yuri en zijn directe collega’s begeleid middels coaching op de werkplek. Kenmerkend voor deze coaching-gesprekken is dat de werkomgeving centraal staat. Yuri, Gerwin van Niersen en Gerben Zwiers spreken samen met een coach van ITvitae over de samenwerking en voortgang.

Doen!
Van Niersen: “Het gaat goed met Yuri, het team en de werkzaamheden. De samenwerking brengt ons allemaal veel moois. Elke nieuwe medewerker biedt ook een werkgever een potentiële kans. Denk niet in beperkingen, maar focus op de mogelijkheden.”
Op de vraag of Yuri nog een tip heeft voor ICT-talenten die de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan een Leertraject naar Werk kan Yuri kort zijn: “Doen!”

INTERVIEW
Oud-student: Yuri (32)
ICT-Leertraject naar Werk: gecertificeerd Software Tester

Werkgever:
Gerwin van Niersen 
Ultimo Software Solutions bv
februari 2017

.