Social Impact Resultaten 2020

2020 was een jaar vol uitdagingen en onzekerheid, maar ook een jaar van doorzettingsvermogen, nieuwe kansen en successen. Op 31 december 2020 hebben we al 369 studenten opgeleid en bemiddeld naar passende werkgevers zoals Rabobank, Politie, Sogeti, RIVM, ABN AMRO, Northwave, Centric en tientallen MKB-bedrijven door heel Nederland.

In het Social Impact Verslag 2014-2020 leest u meer over de ICT-opleidingsprogramma's, de bemiddelingsresultaten, opleidingsachtergrond, leeftijdscategorieën, uitkeringsduur en -achtergrond van onze kandidaten. Een ontroerend interview met Koen van den Berg over zijn succesvolle re-integratietraject 1e spoor via ITvitae Coaching. "Wil je uit het dal klimmen, dan heb je een gids nodig die niet alleen het dal begrijpt, maar ook begrijpt hoe je van nature klimt."  En diverse werkgevers delen hun ervaring met onze ICT-specialisten, zoals Chris ter Steege van RIVM over een medewerker in zijn team: "Ze gaat het liefste voor een tien."

Uitval reguliere onderwijs
De meerderheid van onze studenten is eerder uitgevallen op het hbo of de universiteit en dat terwijl ze over een bovengemiddeld IQ beschikken. Helaas wordt in het reguliere onderwijs te weinig rekening gehouden met studenten met autisme of hoogbegaafdheid. Velen komen vervolgens zonder perspectief thuis te zitten en belanden in een uitkeringssituatie. ITvitae vindt het onacceptabel dat deze talentvolle mensen tussen wal en schip belanden.

Maatschappelijke impact
In ons Social Impact Verslag vindt u de gerealiseerde impact in cijfers weergegeven. Mooie cijfers! Echter deze cijfers zeggen weinig over de bredere impact die onze activiteiten hebben. Hoe druk je uit hoe veel groter het zelfvertrouwen is van deelnemers, het herwonnen levensgeluk, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, een relatie op te bouwen, je eigen salaris te verdienen en meer regie over je eigen leven te hebben.

Financiële impact
Om de financiële impact inzichtelijk te maken heeft UWV maart 2021 een berekening gedaan met een steekproef van 21 UWV-kandidaten die dankzij ITvitae zijn opgeleid en duurzaam aan het werk zijn. Alleen al voor deze 21 UWV- kandidaten komt de schadelastbeperking uit op ruim 6 miljoen euro. Inmiddels zijn niet 21 kandidaten duurzaam naar werk bemiddeld, maar 143 UWV-kandidaten die eerder een uitkering genoten.

Social Enterprise / Code Sociale Ondernemingen
ITvitae is een private sociale onderneming. In 2019 is ITvitae opgenomen in het register van de Code Sociale Ondernemingen. We zijn er trots op dat wij tot de voorhoede behoren die deze titel mogen dragen.

Drijfveer
Drijfveer van ITvitae is het gegeven dat ruim 20.000 high potentials met autisme werkloos thuis zitten, omdat zij uitgevallen zijn in het reguliere onderwijs. Dat hier iets aan gedaan kan worden toont ITvitae aan met de diverse ICT-Leertrajecten naar Werk. Een leertraject spreekt de student aan op zijn talent en geeft zijn zelfvertrouwen een boost. In een kleine groep werkt de deelnemer aan zijn ICT-specialisatie. Na het volgen van een intensief ICT-opleidingsprogramma en een werkervaringsplaats van een halfjaar begeleidt ITvitae de ICT-specialisten naar een passende baan bij geschikte werkgevers.

Adres

Daam Fockemalaan 22,
3818 KG Amersfoort