REFERENTIES: ABN AMRO

"Ik geloof in de kracht van neurodiversiteit"

Nishika Janki, Lead People & Conduct – Analytics & Appliance bij ABN AMRO: “In 2021 was ik in de luxe positie om een nieuw team samen te stellen met data-experts. Hoe mooi is dat! Een team opbouwen met de gewenste professionals. Vanuit ABN AMRO had ik kort daarvoor een masterclass mogen volgen over neurodiversiteit. Toen aan mij de vraag werd gesteld of ik open stond voor een medewerker met een autismeprofiel hoefde ik niet lang na te denken.”

“Ik geloof in de kracht van neurodiversiteit en in de meerwaarde van een neurodivers team. En zo kwam ik in contact met een potentiële kandidaat van ITvitae voor het nieuwe team. Lauren doorliep de sollicitatieprocedure met succes en versterkt sinds oktober 2021 ons team. Het bijzondere is dat Lauren de 400ste kandidaat is die ITvitae heeft opgeleid en naar werk bemiddeld. We zijn er trots op dat wij als werkgever hieraan mogen bijdragen.”

Labels
“Ik ben geen voorstander van het plakken van labels. Dit geeft een eenzijdig beeld en helaas maar al te vaak vooroordelen. Ieder persoon heeft wel iets wat hem of haar anders maakt. Belangrijk is om je team mee te nemen in dit proces. Open te zijn over wie je bent. Ik ben met mijn team gaan zitten en heb gevraagd: What’s your gift? Ofwel, wat maakt jou speciaal? Het mooie is dat we er al snel achter kwamen dat niemand van ons een gemiddeld persoon is. En gelukkig ook maar, want juist door net anders te zijn versterken we elkaar. De bewustwording dat we allemaal divers zijn, maakt dat het hebben van een autismeprofiel binnen ons team geen bijzonderheid is.”

“De bewustwording dat we allemaal divers zijn,
maakt dat het hebben van autisme
binnen ons team geen bijzonderheid is.”

.

“Uiteraard houd ik rekening met Lauren, net zoals dat geldt voor mijn andere teamgenoten. Lauren is best verlegen en ik vermoed dat dit meer met zijn karakter te maken heeft dan met zijn autisme. Alhoewel zijn autisme waarschijnlijk de oorzaak is dat dit wordt vergroot. Opvallend is dat Lauren zich echt vastbijt op een onderwerp. Hij wil het liefste elk detail overanalyseren. Meer moeite heeft Lauren met het stellen van vragen. Het lijkt erop alsof hij denkt dat het stellen van vragen betekent dat hij iets niet goed doet. Ik ga nu elke week met hem zitten om te kijken welke vragen hij heeft. In het vak dat wij uitoefenen kan het niet zo zijn dat er geen vragen zijn. Dit gaat steeds beter. Laatst vroeg Lauren mij ‘wat bedoelde je eigenlijk gisteren met die en die opdracht’. Het mooie is dat uit de rest van het team deze vraag niet kwam. Dit komt omdat neurotypische mensen vaak de vraag zelf verder aanvullen. Lauren wil precies weten wat de bedoeling is. Hoe concreter de opdracht, des te beter. En dat maakt dat ik ook beter ga nadenken over mijn vraagstelling. En dat levert me een completere opdrachtformulering op en de gewenste oplossingen.”

Durf
“Helaas bestaat er nog bij veel mensen een eenzijdig beeld over autisme. Bij het horen van deze term denken ze dat iemand daardoor minder capabel is. Ik zou tegen deze personen willen zeggen, snap wat het is en durf het te ervaren. Ik ben blij dat mijn werkgever een voorstander is van een inclusief personeelsbeleid. Niet op papier maar daadwerkelijk in de praktijk. Maak neurodiversiteit ook onderdeel van je personeelsstrategie en ontdek de voordelen. Ik heb er zeker geen spijt van.”

Interview uit het ITvitae Social Impact Verslag - Resultaten 2021

Interview met: 
Nishika Janki, Lead People & Conduct – Analytics & Appliance bij ABN AMRO

ABN AMRO werkt met ITvitae sinds: 2019

Diverse ITvitae ICT-specialisten in dienst o.a.:
Data analisten
SOC analisten