ITvitae Werkgever Award 2022 - NEURODIVERSITEIT

ABN AMRO heeft de eerste ITvitae Neurodiversiteit Award  ontvangen tijdens het seminar Inclusieve oplossing ICT-vacatures op 3 november in Helmond. Nicole Riebandt ontving de award uit handen van juryvoorzitter Tom Kok.

Met de uitreiking van de nieuwe jaarlijkse Neurodiversiteit Award zet ITvitae werkgevers in het zonnetje die een succesvol en duurzaam neurodivers beleid voeren qua recruitment, communicatie en begeleiding van neurodivergente medewerkers en hun team.

Met de Neurodiversiteit Award vraagt ITvitae aandacht voor de meerwaarde van neurodiversiteit op de werkvloer in het algemeen en in het bijzonder voor medewerkers met een autismeprofiel of hoogbegaafdheid. ITvitae is gespecialiseerd in het bemiddelen, opleiden en coachen van ICT-specialisten met autisme of hoogbegaafdheid en loopt voorop in het succesvol inbedden en managen van neurodiversiteit binnen de eigen bedrijfsvoering en van derden.

XJURYLEDEN

Tom Kok - directeur bestuursbureau CoolGroup
juryvoorzitter

"Mijn passie in mijn leven is inspiratie. Inspiratie zien, voelen, meemaken, onderzoeken, vieren. Inspiratie is wat je aan het leven geeft. Iedereen heeft het. Soms is het even zoeken om het bij iemand te vinden. Maar als je het dan vindt, is het een feestje. Het verbinden van mensen op inspiratie is het mooiste wat er is. Het leven heeft geen zin, ik wel."

.

Hetty van Ee - commissaris, bestuurslid JobOn, mentor Mauritsgroep en NLGroeit - jurylid

Hetty heeft ruime ervaring in de ontwikkeling van leiders die met hoofd en hart aansturen. Zij was 19 jaar CEO bij ORMIT Talent. De organisatie won prijzen als beste werkgever en als Great Place to Work. "Diversiteit van medewerkers is voor mij een belangrijk aandachtspunt. Daarom spreekt een neurodivers (aanname)personeelsbeleid mij enorm aan."

.

Theo Bakker - directeur Onderwijs, Kennis & Communicatie De Haagse Hogeschool - jurylid

Op 8 juni promoveerde Theo op zijn onderzoek naar ‘Studieverloop en studiesucces van studenten met autisme in het hoger onderwijs’. “Het accommoderen van verschillen is de essentie van ware gelijkheid”, (Will Kymlicka). Deze uitspraak vat voor mij goed samen waarom het essentieel is om neurodiversiteit in het onderwijs en ook na de studie te stimuleren op de werkvloer."

Britt Breure - HR directeur Afas - jurylid

"Er is zoveel talent dat helaas niet altijd door iedereen wordt gezien en omarmt. Daarom vind ik het belangrijk om fantastische initiatieven in het zonnetje te zetten. Om anderen te inspireren en diversiteit binnen organisaties te bevorderen. Het is een eer om in de jury te zitten."

.

.

XCRITERIA

1. Autismevriendelijke recruitment proces

Speciale aandacht onder andere voor:
- Focus op wat de kandidaat vakinhoudelijk te bieden heeft.
- Vakinhoudelijke collega aanwezig tijdens sollicitatiegesprek.
- Uitgangspunt een duurzame samenwerking.

2. (Maatwerk)begeleiding op de werkplek voor medewerker en team

Speciale aandacht onder andere voor:
-
Er wordt rekening gehouden met wat de medewerker nodig heeft om optimaal  te kunnen werken.
- De medewerker krijgt jobcoaching zo lang als dit nodig / gewenst is.
- De medewerker heeft een buddy/vast aanspreekpunt.

3. Inclusiviteit als serieus onderdeel van beleid

Speciale aandacht onder andere voor:
- Rekeninghouden met neurodiversiteit maakt onderdeel uit van het beleid.
- Neurodiversiteit wordt bezien vanuit de meerwaarde die het de organisatie op langere termijn kan bieden.
- Het stimuleren van neurodiversiteit wordt niet verward met het voldoen aan de Participatiewet.

4. Diversiteit (Meer Meiden in de IT)

Speciale aandacht  onder andere voor:
- Er is aandacht voor meer vrouwen binnen met name ICT-afdelingen.
- Er is aandacht voor vrouwen met autisme of hoogbegaafdheid.

Meer weten over de neurodiversiteit criteria waarop de juryleden de werkgevers toetsen? Bekijk dan het complete criteria overzicht (pdf).

..UITREIKING WERKGEVER AWARD NEURODIVERSITEIT

De uitreiking van de ITvitae Werkgever Award Neurodiversiteit vond plaats tijdens het seminar 'Inclusieve oplossing ICT-vacatures - Anders denken werkt!' bij Driessen in Helmond op 3 november 2022.

Cabaretier Marcel Stevens gaf op geheel eigen wijze invulling aan de term 'Anders denkenden'.

Saskia Meeuwessen, algemeen directeur ITvitae, interviewde cyber security specialist Simone van Lent en haar leidinggevende Annick van Scholten van de Gemeente Utrecht over autisme op de werkvloer.

Data expert Wouter Vork en Marianne Faro director Itility vertelden openhartig over hun ervaringen vanuit de pratkijk.

.

WINNAAR 2022

"ABN AMRO heeft een intern B-Able en neurodiversiteit netwerk. Deze netwerken verbinden collega’s en zorgen voor trainingen. Vanuit B-Able wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden. "

.

Juryvoorzitter Tom Kok en Nicole Riebandt die namens de ABN AMRO de Neurodiversiteit Award in ontvangst mocht nemen. "Ik ben er emotioneel van en enorm blij."

GENOMINEERDEN

"Motiv kijkt naar het talent van haar medewerkers. Tijdens de sollicitatie ligt de focus op de technische skills. ICT-specialisten van ITvitae krijgen bij Motiv de ruimte om zichzelf te zijn en kunnen daardoor groeien."

"Voor de kandidaten met een autismeprofiel is het aanpassen van werkzaamheden, -omgeving en -locatie bij ING altijd bespreekbaar. Er wordt niet beoordeeld op diploma’s en doelgroepverklaring maar op kennis, kwaliteiten en ontwikkelbaarheid. Binnen ING is iemand dedicated verantwoordelijk voor het proces van diversiteit en inclusiviteit."

.

Een spannend moment, wie van de 3 genomineerde organisaties ABN AMRO, ING en Motiv mag met de eerste Neurodiversiteit Award naar huis?

.

Meer weten over de meerwaarde van neurodiversiteit op de werkvloer?

Adres

Daam Fockemalaan 22,
3818 KG Amersfoort