Passende ICT-opleiding inclusief bemiddeling oplossing uitval reguliere onderwijs

400 kandidaten een nieuwe toekomst

Het is nog maar acht jaar geleden dat de oprichters van ITvitae, Frans de Bie en Peter van Hofweegen, besloten om iets te doen aan de hoge werkloosheid onder jongeren met autisme en hoogbegaafdheid. Een rapport van de NVA waarin melding werd gemaakt dat 20.000 getalenteerde jongeren zonder perspectief thuiszitten was het noodsein om in actie te komen. Hun doel: deze jongeren een plaats bieden op de arbeidsmarkt, hen mee laten doen in de maatschappij en een eigen inkomen laten verdienen.

Middel om dit te bereiken werd al snel duidelijk. Frans had jarenlange ervaring in de ICT en ICT-opleidingen en Peter was als een vis in het water in de uitzendbranche. En zo startte ITvitae in 2013 met de eerste elf kandidaten, liefkozend the first eleven genoemd, met de opleiding Software Tester. Deze formule bleek een schot in de roos. Kandidaten die al jarenlang thuiszaten en niet werden gezien, kregen bij ITvitae een nieuwe kans om hun talenten en passie voor ICT in te zetten. Weer gezien te worden en perspectief te hebben op een baan waar je wordt gewaardeerd om wie je bent en waarmee je weer zelf richting kunt geven aan je leven. Onlangs heeft ITvitae de 400ste kandidaat Lauren een nieuwe toekomst kunnen bieden met een mooie opleiding en baan als data analist bij ABN AMRO. Reden om leidinggevende Nishika Janki en Lauren te verrassen met een bezoek op hun kantoor in Amersfoort.

Trots
Nishika Janki, Lead People & Conduct – Analytics & Appliance bij ABN AMRO: “Ik geloof in de kracht van neurodiversiteit en in de meerwaarde van een neurodivers team. Zo kwam ik in contact met een potentiële kandidaat van ITvitae voor mijn team. Lauren doorliep de sollicitatieprocedure met succes en versterkt sinds oktober 2021 ons team. We zijn er trots op dat ABN AMRO de 400ste kandidaat een mooie werkplek heeft kunnen bieden.

Lauren, data-analist: “Ik ben heel goed bij ABN AMRO ontvangen. Het is een jong team bestaande uit acht collega’s. Mijn team weet dat ik autisme heb en waar ik meer moeite mee kan hebben. Elke twee weken word ik ondersteund met jobcoaching vanuit ITvitae. Vooral bij het leren om vragen te stellen kan ik nog wel wat hulp gebruiken. Het is leuk om te zien dat ik de methodes die ik bij ITvitae heb geleerd hier in de praktijk kan toepassen. Dat ik weer iets nuttigs kan bijdragen. Na de uitval in het reguliere onderwijs heb ik een halfjaar thuisgezeten. Dat was de meest ongelukkige tijd van mijn leven. Ik kan niet niets doen. De belangrijkste stap om weer richting te geven aan mijn leven was de start bij ITvitae met als resultaat een mooie opleiding en baan met leuke collega’s bij een goed bedrijf.”

Nishika: “Uiteraard houd ik rekening met Lauren, net zoals dat geldt voor mijn andere teamgenoten. Lauren is best verlegen en ik vermoed dat dit meer met zijn karakter te maken heeft dan met zijn autisme. Alhoewel zijn autisme waarschijnlijk de oorzaak is dat dit wordt vergroot. Opvallend is dat Lauren zich echt vastbijt op een onderwerp. Hij wil het liefste elk detail overanalyseren. Meer moeite heeft Lauren met het stellen van vragen. Het lijkt erop alsof hij denkt dat het stellen van vragen betekent dat hij iets niet goed doet. Ik ga nu elke week met hem zitten om hem zelf te vragen welke vragen hij heeft. Laatst vroeg Lauren mij ‘wat bedoelde je eigenlijk gisteren met die en die opdracht’. Het mooie is dat uit de rest van het team deze vraag niet kwam. Dit komt omdat neurotypische mensen vaak de vraag zelf verder aanvullen. Lauren wil precies weten wat de bedoeling is. Hoe concreter de opdracht, des te beter. En dat maakt dat ik ook beter ga nadenken over mijn vraagstelling. En dat levert me een completere opdrachtformulering op en de gewenste oplossingen.”

Stigma
Lauren: “Nadat ik was uitgevallen tijdens mijn studie toegepaste wiskunde opperde mijn moeder of ITvitae wellicht wat voor mij was. Op dat moment was ik nog niet zo ver. Eerlijk gezegd wilde ik liever niet geassocieerd worden met autisme, ondanks dat ik al op jonge leeftijd de diagnose heb gekregen. En ik dacht dat ITvitae er voor mensen was die ‘meer autistisch’ zijn dan ik. Dit klinkt nu misschien onaardig, maar ik denk dat veel mensen met autisme in een soort van ontkenning zitten. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het stigma dat aan autisme kleeft. Ik ben blij dat ik de stap genomen heb om een opleiding bij ITvitae te volgen. In het reguliere onderwijs had ik het gevoel dat ik een nummer was. Bij ITvitae is het veel persoonlijker en wordt er gekeken naar wat bij mij past. En in werkelijkheid viel het alles mee met mijn medestudenten en hun autisme. Ik herkende mezelf in velen en vond het fijn dat onze groep niet groter was dan 14.”

Nishika: “Helaas bestaat er nog bij veel mensen een eenzijdig beeld over autisme. Bij het horen van deze term denken ze dat iemand daardoor minder capabel is. Ik zou tegen deze personen willen zeggen, snap wat het is en durf het te ervaren. Ik ben blij dat mijn werkgever een voorstander is van een inclusief personeelsbeleid. Niet op papier maar daadwerkelijk in de praktijk. Maak neurodiversiteit ook onderdeel van je personeelsstrategie en ontdek de voordelen. Ik heb er zeker geen spijt van.”

“Ik ben blij dat mijn werkgever een voorstander is van inclusief personeelsbeleid. Niet op papier maar in de praktijk.”

Nishika Janki - Lead People & Conduct – Analytics & Appliance ABN AMRO

.

"Ik ben blij dat ik de stap genomen heb om een opleiding bij ITvitae te volgen. In het reguliere onderwijs had ik het gevoel dat ik een nummer was."

Lauren - Data Analist ABN AMRO

.