Van postsorteerder naar ethical hacker

« Terug naar alle succesverhalen

Van postsorteerder naar ethical hacker

Jojanneke is 31 jaar en werkt sinds 2022 als ethical hacker met veel plezier bij de Volksbank. 'Ik vind het heerlijk om hier te werken. Voor het eerst heb ik een baan op mijn eigen werk- en denkniveau. Ik word uitgedaagd en ik kan veel leren van mijn teamgenoten. Ik haal energie uit mijn werk en dat is nooit zo geweest.'

"Ik ben goed ontvangen bij de Volksbank. Omdat ik door ITvitae ben bemiddeld was er bekend dat ik een kleine "handleiding" heb vanwege mijn autismeprofiel. Ze houden hier echt rekening mee. Al drie weken voor de startdatum ontving ik mijn inwerkplan met daarin de activiteiten voor de eerste vier weken. Zo verdween grotendeels de stress voor een nieuwe baan. Vanuit ITvitae word ik ondersteund door een jobcoach. Een maand voordat ik bij de Volksbank begon heb ik kennis met haar gemaakt. Ik vond het heel fijn om me samen met haar voor te bereiden. Op de eerste werkdag kwam ze nog even langs. Dat voelde heel vertrouwd.

Ik werk met vier fijne, zeer ervaren collega's in een team en ik heb een vast aanspreekpunt die het inwerkproces vaak goed begeleid heeft. Ze hebben me de nieuwe omgeving waar kon zelf laten aftasten en tegelijkertijd wist ik dat er een vangnet was indien nodig. Omdat het een redelijk klein team is, komen er veel verschillende werkzaamheden voorbij, en vanaf het begin hebben ze me overal bij betrokken. Dat is ontzettend leerzaam."

Jojanneke is 28 als zij de diagnose autisme krijgt. Met deze uitkomst viel een last van haar schouders.

"Het gaf antwoord op veel dingen uit het verleden. Ik ben lang op zoek geweest naar mezelf. Als kind was ik een uitzondering in de klas en ik voelde me geïsoleerd. Ik ben ook gepest in mijn schooltijd. Ik vond mijn geluk in het opdoen van kennis. Ik heb gymnasium gedaan. Ik moest er hard voor werken, maar het is me gelukt. Vervolgens kon ik naar de universiteit. Ik heb filosofie gedaan en vervolgens een master in Europese Letterkunde.'

Helaas lukt het Jojanneke niet om met haar studies een passende baan te vinden. Ze komt met al haar talenten te werken als postsorteerder. Nadat haar flexcontract eindigt, komt Jojanneke zeer ongelukkig werkloos thuis te zitten. Gelukkig komt er een nieuwe uitdaging op haar pad en komt ze te werken in een bibliotheekorganisatie met lieve collega's. Ze doet haar werk met overgave en is plichtsgetrouw op het pathologische af.

'Ik nam geen vakantie op, want dat is onnodig, dacht ik, ik heb toch weekenden? Het ontbrak me aan een stopknop en ik negeerde mijn oververmoeidheid en overprikkeling vanwege het vele klantencontact, of voelde het gewoon niet. Dit moest natuurlijk eens fout gaan. In deze periode las ik voor het eerst over autisme bij vrouwen, onderging ik een diagnoseproces en daar kwam het verlossende woord: autismeprofiel. De diagnose heeft me veel goeds gebracht. Ik begrijp nu waarom ik doe wat ik doe en ik kan mezelf meer waarderen. Ik ben me gaan verdiepen in autisme en met name vrouwen en autisme. Het was allemaal zo herkenbaar. Veel van deze artikelen had ik zelf kunnen schrijven.

De baan die ik had paste niet bij me, het kostte me te veel energie om continu met mensen te werken. Dat werd door mijn diagnose snel duidelijk. Ik wilde mijn leven een nieuwe richting geven en op zoek naar een carrière waar ik uitgedaagd zou worden en waar ik rekening kon houden met mijn autisme. Met behulp van een gespecialiseerde loopbaanadviseur ben ik bij ethical hacking uitgekomen als mijn carrièrekeuze. Tezamen met mijn diagnose autisme was het rekensommetje snel gemaakt en kwam ik bij ITvitae terecht. Een ICT-opleider voor talenten met autisme of hoogbegaafdheid. Bovendien bemiddelen ze je na afloop van de opleiding naar een baan en bij dit laatste kan ik wel wat hulp gebruiken.

'Ik nam geen vakantie op, ik heb toch weekenden?'

Eerlijk gezegd kom ik binnen het ICT-werkveld best veel mensen tegen die net als ik anders denken, en het is heel fijn om deel uit te maken van een werkveld waar dit gevierd wordt en waar het je helpt om beter te worden in je werk. Om goed te kunnen functioneren zijn er voor mij binnen de Volksbank niet veel aanpassingen nodig. Het is prettig dat ik vaak vanuit huis kan werken, dit scheelt veel prikkels. Als ik een dag op kantoor heb gewerkt is dat supergezellig maar merk ik 'savonds dat ik ben uitgeteld. Dat kan ik niet iedere dag doen. Belangrijk is om een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Ik moet leren om op tijd te stoppen, om los te laten. Mijn jobcoach helpt me hierbij. Heel fijn om met haar te sparren, te leren relativeren en dingen vanuit een ander perspectief te zien. In het begin sprak ik haar wekelijks, nu is dat eens in de twee of drie weken en één keer per maand samen met mijn leidinggevende.

Het grootste misverstand over mensen met autisme in een werkomgeving is dat het een grote investering vraagt om ze in dienst te hebben. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kost wat moeite om in kaart te brengen wat iemand nodig heeft maar dit zijn vaak relatief eenvoudige dingen zoals thuis kunnen werken, of vooral op werk kunnen focussen en niet te veel in vergaderingen hoeven zitten. Je kunt als werkgever wellicht niet precies dezelfde verwachtingen hebben van een werknemer met autisme als van een werknemer zonder autisme, maar als je die een beetje bijstelt krijg je er meestal wel een hele hardwerkende, passievolle en loyale werknemer voor terug. Dan zijn die paar aanpassingen wel de moeite waard, denk ik. De Volksbank staat open voor andersdenkenden zoals ik. Ik heb hier mijn gevoel van eigenwaarde verder op kunnen bouwen. Ik krijg veel vertrouwen en waardering voor het werk dat ik doe, wat mijn zelfvertrouwen een enorme boost geeft. Ze accepteren mij werkelijk zoals ik ben.'

Daam Fockemalaan 22

3818 KG Amersfoort

Routebeschrijving ITvitae

Disclaimer   Privacybeleid   ANBI

© ITvitae – Ontwikkeld door Ikabus