NIEUWS

2e kans onderwijs plus baanbemiddeling voor jongeren met autisme

D66 fractievoorzitter  Rob Jetten bezoekt ITvitae

Amersfoort 13 mei 2019D66 fractievoorzitter Rob Jetten heeft ITvitae vrijdag bezocht samen met een delegatie van D66 Amersfoort. Met belangstelling luisterden de aanwezigen naar de oplossing die ITvitae biedt aan jongeren die vanwege hun autisme uitvallen in het reguliere onderwijs. Na een rondleiding langs de leslokalen in het Eemklooster in Amersfoort ging Rob Jetten in gesprek met twee oud-studenten.

Met Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de portefeuille maakt het bezoek aan ITvitae dubbel interessant voor de D66 delegatie. Het merendeel van de studenten van ITvitae is vroegtijdig uitgevallen in het reguliere onderwijs omdat er nog onvoldoende rekening wordt gehouden met leerlingen met autisme en hoogbegaafden. Ruim 20.000 bijzonder slimme mensen met hoogfunctionerend autisme zitten zonder betaalde baan thuis. Bijna een kwart van alle studenten van ITvitae zit ruim vijf jaar thuis voordat zij starten bij deze opleider.

Persoonlijk verhaal
Twee ITvitae oud-studenten delen hun persoonlijke verhaal. Mathijs (26 jaar) heeft met grote moeite de havo afgerond vanwege zijn autisme. Op het hbo richting ICT strandt Mathijs in het eerste jaar en niet vanwege de moeilijkheidsgraad. De studie genoot volop zijn belangstelling, maar de chaotische grote groepen, het volgen van allerlei bijvakken en de groepsopdrachten maakte dat Mathijs doodongelukkig thuis kwam te zitten. Na twee jaar komt Mathijs in contact met ITvitae en start na een uitgebreide selectieprocedure met het ICT-Leertraject naar Werk C# Software Developer. Harmen (21 jaar) vertelt eveneens over zijn persoonlijke worsteling in het reguliere onderwijs. Harmen wist met veel ondersteuning het te redden tot TU Delft Technische Informatica maar viel daar alsnog uit. Als oplossing werd hem MBO aangeboden. Daar is wel ondersteuning voor studenten als Harmen aanwezig, maar biedt onderwijs ver onder zijn niveau. Harmen komt met al zijn talenten gedesillusioneerd thuis te zitten.

Trots
De moeder van Harmen vindt ITvitae door te googelen op ICT en autisme. Harmen: “Mijn eerste reactie was, ik ga toch zeker niet naar een opleiding voor autisten. Ik had op dat moment mijn autisme niet geaccepteerd en had een gekleurd beeld van deze studenten. Tijdens mijn kennismakingsgesprek bij ITvitae werd me duidelijk dat ik hier wilde zijn. Hun visie op autisme, focus op je ICT-specialisatie en de studenten die net als ik eenzelfde route hadden afgelegd in het reguliere onderwijs.” Harmen is net klaar met zijn Cyber Security Specialisatie en gaat binnenkort starten met zijn werkervaringsplaats. Harmen: “Zal ik je eens wat zeggen, ik ben er nu trots op dat ik autisme heb. Ik kan hierdoor juist dingen die anderen niet kunnen. Natuurlijk geeft het zo nu en dan moeilijke situaties, maar hier leer ik mee om te gaan en ik krijg de nodige ondersteuning.”

Verhuizen
De studenten komen vanuit heel Nederland naar hun locatie in het Eemklooster in Amersfoort, omdat ITvitae als enige ICT-opleidingen aanbiedt op hbo/wo denkniveau inclusief begeleiding en baanbemiddeling. Ruim 90% van de kandidaten die ITvitae heeft opgeleid sinds de oprichting eind 2013 is bemiddeld naar werk als ICT-professional. Mathijs verhuisde vanuit Noord-Limburg naar Zeist en ging op kamers bij een hospita. Harmen verhuisde tijdelijk vanuit Zeeland naar de omgeving van Amersfoort.

Samenwerken
Frans de Bie, directeur ITvitae opleidingen: “We zien dat onze nieuwe studenten zich op jongere leeftijd bij ons aanmelden. ITvitae wil als partner van de overheid samenwerken om een deel van de schooluitvallers op te pakken en aan een opleiding te helpen. Leerplichtleerlingen met een diagnose autisme van 15 tot 18 jaar en een passie voor ICT kunnen bij ITvitae terecht. We moeten voorkomen dat deze doelgroep jarenlang doelloos thuis komt te zitten, omdat zij of hun leerplichtambtenaar niet bekend zijn met ITvitae. Recent zijn weer twee jonge studenten van 15 en 16 jaar gestart die na twee weken opbloeien en gemotiveerd aan slag zijn met hun opleiding.”

De Bie: “Onze studenten komen vanuit heel Nederland. De zoektocht naar een geschikte woonruimte in de omgeving van Amersfoort is voor sommigen een te grote obstakel. We werken graag met de regionale overheden samen om te kijken of hier tijdelijke oplossingen voor kunnen worden gerealiseerd met begeleid wonen.” Wethouder Fatma Koser-Kaya, initiatiefnemer van het werkbezoek aan ITvitae knikt instemmend. Dit punt zou niet door de Gemeente Amersfoort alleen moeten worden opgepakt, maar is een landelijk vraagstuk.

Doelgroepverklaring
Peter van Hofweegen, directeur ITvitae detachering, legt aan de D66 delegatie een volgende vraagstuk neer: “ITvitae is een Social Enterprise. Ons doel is om onze bijzondere studenten met een gecertificeerde opleiding te bemiddelen naar werk. We werken samen met mooie werkgevers als Rabobank, Politie, EY, Sogeti, Centric, Belastingdienst, Gemeente Amsterdam en vele tientallen MKB-bedrijven. Wij kunnen veel ICT-vacatures van het Rijk invullen. Helaas worden wij alleen gezien als leverancier voor ‘doelgroepers’ voor de Banenafspraak. ITvitae leidt studenten met een Doelgroepverklaring op, maar we hebben ook heel veel studenten zonder verklaring. Wanneer gaat de Tweede Kamer ervoor zorgen dat er een verplichting komt op een deel van de inkoop via Social Enterprises?”

.

.

.

.

.

Adres

Daam Fockemalaan 22,
3818 KG Amersfoort